top of page
Guusje

Koffie drinken met type 1 diabetes

Bijgewerkt op: 23 mei 2024

Een kopje bonenkoffie in de ochtend is voor mij onderdeel van een dagelijks ritueel. Een genietmomentje. Nu vraag je je misschien af: is koffie drinken wel verstandig als je diabetes type 1 hebt? Op deze vraag kon ik zo 1,2,3 geen eenduidig antwoord vinden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de invloed van koffie op je bloedsuikerspiegel. In dit artikel deel ik een korte samenvatting van wat ik heb kunnen vinden over de relatie tussen diabetes type 1 en koffie.

Koffie in Jardín, Colombia

Heeft koffie invloed op je bloedsuikerspiegel?

Eerst zal ik je geruststellen. Als je de diagnose type 1 diabetes gekregen hebt, betekent dat niet dat jouw dagelijkse kopje koffie vanaf nu verboden is. Koffie zelf bevat geen koolhydraten en heeft daarom geen directe invloed op je bloedsuikerspiegel. Drink je het graag met suiker en/of melk, dan heeft dit wel weer invloed. Let dus op hoeveel suiker je in je koffie doet en zorg ervoor dat je weet hoeveel koolhydraten je ongeveer binnenkrijgt. Hieronder kun je zien hoeveel koolhydraten de verschillende soorten (plantaardige) melk bevatten per 100 milliliter. De ongezoete versies zorgen voor minder pieken in je bloedsuikers dan de 'naturel' varianten.

  • Halfvolle koemelk: 5 gram

  • Amandelmelk ongezoet: 0,2 gram

  • Amandelmelk naturel: 2,9 gram

  • Havermelk ongezoet: 5,6 gram

  • Havermelk barista: 7,1 gram

  • Sojamelk ongezoet: 0,1 gram

  • Sojamelk naturel: 2,6 gram

  • Kokosmelk ongezoet: 3,3 gram

  • Kokosmelk naturel: 2,7 gram

  • Rijstmelk ongezoet: 0,2 gram

  • Rijstmelk naturel: 9,7 gram


Het aantal koolhydraten verschilt per merk, dus kijk voor de zekerheid altijd even op de verpakking!

Cafeïne en je bloedsuikerspiegel

Sommige mensen met diabetes type 1 merken dat cafeïne hun bloedsuikerspiegel iets verhoogt. Daarom is het belangrijk om zelf te controleren welke reactie jouw lichaam geeft wanneer je cafeïne drinkt. Verder kan het verstandig zijn om advies te vragen aan een diëtist of arts.


Positieve effecten van koffie op diabetes

Over de effecten van koffie zijn veel tegenstrijdige onderzoeken te vinden. Waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat de antioxidanten in koffie kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit gebeurt doordat de cellen in je alvleesklier gestimuleerd worden om meer insuline af te geven. Ze maken cellen ook gevoeliger voor effecten van insuline (1). Verschillende kleine onderzoeken tonen daarnaast aan dat het drinken van cafeïne kan leiden tot minder nachtelijke hypo's bij mensen met diabetes type 1 (2). Ook fijn om te weten!


Dus, kun je koffie blijven drinken als je type 1 diabetes hebt?

Als je van koffie houdt, hoef je zeker niet te stoppen omdat je diabetes hebt. Als je precies wil weten welk effect koffie op jouw lichaam heeft, zou je jouw glucosewaarden kunnen controleren na het drinken ervan. Probeer dit op verschillende momenten, zodat je een zo duidelijk mogelijk beeld krijgt. Daarnaast is het altijd verstandig om met een gezondheidsprofessional te praten en persoonlijk advies te krijgen over hoeveel koffie goed voor jou is.

Kommentare


Onderwerpen

Populaire blogs

bottom of page